Texasban épít óriási Megapackot a Tesla

Gaben

Tulajdonos
Vezetőségi tag
Dec 15, 2019
258
3
18
36
Székesfehérvár
e-cars.hu
Autó
Model 3 LR
Úgy tűnik, hogy az energiatároló rendszerek iránt valóban egyre nagyobb lesz igény, ha valaki, hát a Tesla pontosan látja ezt. Annyira, hogy saját megoldásuk is van arra, ha valaki ilyesmit szeretne telepíteni. Házi mértékben ott a Powerwall, míg az ipari méretű megoldásokat keresőknek ott a Megapack!

A Tesla szerint egyetlen Megapack 3 MWh-nyi tárolókapacitással és egy 1,5 MW-os inverterrel rendelkezik. A rendszert leginkább a villamoshálózat teljesítményének ingadozására találták ki, hogy ki tudja simítani a rendszerben hirtelen megnövekvő, vagy éppen visszaeső villamos energiát. Pár hetes hírünk volt, hogy a Tesla éppen Kaliforniában vesz részt egy ilyen rendszer telepítésében. Még 2020 tavaszán kapta meg a Tesla a jóváhagyást, hogy itt egy akkumulátortelepekkel ellátott erőművet hozzanak létre. Az átalakítás után a jelenleg szennyező, gáz üzemű erőmű helyén egy új, zöld és megújuló energiával működő, akkumulátorokon alapuló erőmű jön létre.

gambitmegapackprojecthouston.jpg


A Bloomberg szerint nem állt meg itt a Tesla. Bár közvetlenül nem ők állnak mai cikkünk projektje mögött, a kezük mégis benne lehet a buliban. De miről is van szó? A texasi Angleton városában (Houston mellett) a lokális villamoshálózat fejlesztése zajlik éppen és egy Megapack telep építése is megkezdődött ezzel párhuzamosan. A Bloomberg cikke szerint a tervezett beruházás végén közel 100 MWh kapacitás lesz a helyszínen, ami közel 20 000 háztartás napi energiaszükségletét is fedezné egy teljes napig, a klíma használatával együtt. A múlt hónapban amúgy többször is összeomlott az állam villamoshálózata, ennek megszüntetésére léphetett be a Tesla a képbe a Megapack projekttel.

Bár a Tesla hivatalosan elzárkózott attól, hogy felvállalja az építkezést (ezzel pedig a beépülés megkezdését az amerikai villamoshálózatba), a kivitelezést bonyolító Gambit Vállalatnak igenis köze van a Teslához. Az pedig csak hab a tortán, hogy a munkások munkavédelmi sisakjain is a Tesla logója látható.

Mióta Musk áthelyezte székhelyét Kaliforniából Texasba, több ottani megmozdulása is volt ott. Legutóbbi alapján Elon a TMZ információi szerint Texasban alapítana egy saját várost, melynek Starbase, azaz Csillagbázis lenne a neve.

Musknak Cameron megyében található a SpaceX indító-, és fejlesztőbázisa, mely jelenleg Boca Chica falu mellett helyezkedik el. Az a terv, hogy a környező földeket és a falut bekebelezve egy nagyobb várossá fejlődjön a terület ami a Starbase nevet kapná.